Och så var det fyra dagar kvar till efterlängtad semester...

...och det känns helt underbart! Lite speciellt med första semestern. Dels för att det var typ 7 år sen eller nåt som man fick vara ledig på sommaren (och inte bara en vecka i augusti), sen för att man får vara hemma men ändå få betalt. Speciell känsla. Hoppas bara vädret blir lika fint som i helgen, men det är väl skönt att vara ledig ändå.
Har inte planerat något speciellt. Peter jobbar ju så det blir väl mest att vara hemma och ligga på balkongen med en smoothie eller i stugan, och sen hitta på små dagsutflykter om det är fint väder.
Lite svalare idag än det var i helgen i alla fall, ska inte klaga på värmen, men det är ganska skönt att temperaturen ligger runt 20 grader och inte runt 30... Men det värsta är inte att det är varmt ute utan att det blir så himla varmt inne, och det är hemskt att försöka sova på kvällen...
Sen i lagom tid så kom Elloskatalogen för höst/vinter 2009 nerdimpandes i postlådan i slutet på förra veckan, som om man är jättesugen på att titta på långbyxor, stickade tröjor och täckjackor nu...

Elin from Sweden

Det är hett hett hett idag. 30 grader i skuggan på våran balkong. Det är skönt, men samtidigt lite jobbigt för man blir så trött och slut att man inte orkar göra så mycket, men man ska inte klaga, absolut inte, bara önskar sig lite semester. Bara en vecka kvar nu, sen blir det fyra härliga veckors semester! Min första semester, och det ska bli så skönt! Ser verkligen fram emot det. Har inte planerat något, utan jag ska bara vara hemma eller i stugan, ligga på balkongen och ha det skönt, fara och bada och göra andra sådana dagsutflykter. Helt enkelt bara vila upp mig.

Igår var jag på stan och shoppade lite (något måste man ju förstöra lite pengar på då man fått lön)

Först lite handlig på Biboköp (en av mina favoritaffärer, dom har så mycket fint där..)

På biboköp inhandlades bland annat en fin bunke, röd och vit med handtag. Och den är i porslin, snyggt!
En fin gammeldags skopa i metall
Fina träbestick
Köpte även ett kokboksställ

För att fortsätta på köksatteraljer så fick jag även på posten ett inrop från Tradera.

En snygg sockerströburk i metall med fina smultron och blåbär på. Praktisk och snygg
'

Sist köpte jag även ett par skor. Har varit lite småsugen på ett par träskor ett tag, så jag kunde inte motstå dessa när jag såg dem!


(Klicka på bilderna så blir dom större)
Från Inga from Sweden. Så söta och snygga, och dessutom väldigt bekväma att ha på sig och gå i. Sen att de kostade 700 kr är en annan sak... Blanka och röda och snygga är dom också, som kontrast till alla mina andra svarta skor.

Nä, nu blir det en liten promenad och handla glass och lite middag. Som sagt riktigt glassväder idag!

Äcklig plast eller fina burkar i plåt och metall?

Kommer säkert göra flera lite upprörda nu, men jag tänkte klanka ner lite på plast, speciellt Tupperware... Praktiskt kanske, men oj så fult och trist!
Jag är uppfödd i ett Tupperware-hus. Nästan hela mammas skafferi var fyllt med olika tupperwarelådor i olika färger och storlekar, stapelbara, fyrkantiga och praktiska. Tårtor som serveras från plastfat med plastkupa, till jul en så kallad "skinklåda" i plast att förvara julskinka i, en pepparkvarn i plast med utbytbara behållare (så man kan byta krydda utan att behöva tömma hela kvarnen). Och så alla dessa burkar i skafferiet, och matlådor (som även jag tycker är ganska praktiskt att ha i plast faktiskt).
I mitt eget kök nu har jag upptäckt hur illa jag tycker om plast. Förutom alla dessa matlådor i olika storlekar försöker jag undvika plast. Jag har istället fallit för en lite gammaldags/lantlig stil med förvaring i burkar av plåt och glas, och gärna köksredskap av trä istället för plast. Skafferiet ser inte militäriskt strikt ut med allt i likformiga burkar utan istället trängs några glasburkar med olika förvaringar av metall. Det äldre har förståss en charm, men det finns många fina nya saker också.
Här är några av de fina saker jag har i mitt skafferi

Lite diverse glasburkar. 1-liters (drygt) glasflaskor med hemgjord rabarbersaft (IKEA)
Små glasburkar med popcorn, cacao och hemgjort vaniljsocker (IKEA och Åhlens)
Liten burk med bakpulver, inropad på Tradera för 20 kr

Två fina kakburkar (eller att ha annat i). En i metall med glaslock och en i glas (IKEA)

Plåtburkar, både nya och lite äldre (typ 80-tal?) Som jag fått då jag handlat eller ärvt av mamma
Vetemjöl
Socker
f-müslie (med havregryn)
Ris

Några av mina fina saker, kanske inte allt är så gammalt och antikt, men det är mer känslan av äkta material som glas, trä, metall och stengods jag vill åt, inte att allt måste vara minst 50 år, även om dom burkarna oftast är väldigt fina. Skulle tex. aldrig få för mig att köpa en ful färgglad burk med tex oboy på...

Jag har såklart plastburkar också, men jag försöker att sortera bort dom... och hitta nytt eller begagnat i andra material.

Snyggare än plast, eller hur?

Grattis jag!

Igår fyllde jag år, 24. Nog för att det känns ungefär som det brukar. Gjorde en väldans god tårta igår som jag tänkte dela med mig av. En riktigt god midsommar- (eller bara sommar-) tårta. Som variation på dom tårtorna som man gör på pulvervaniljsås å hallonsylt...

Det man behöver är
  • En sockerkaka (eller köpt botten, men godast är såklart en hemmagjord sockerkaka som man delat i tre delar)
  • 1 sats lemon curd (kan man köpa på burk tror jag, men godast är om man gör egen
  • 1 vaniljstång (måste vara vaniljstång, går inte men vannilinsocker)
  • ½ dl strösocker
  • 2 liter färska jordgubbar (försök inte ens med frusna)
  • 3 dl vispgrädde
Gör såhär:
  1. Gör en sockerkaka och dela i tre delar
  2. Gör lemon curd, till det behövs
    3 citroner
    1½ dl strösocker
    50g smör
    2 msk majsstärkelse
    2 ägg
    2 äggulor
    Blanda rivet skal från tre citroner med saften från två och koka upp med strösocker och smör. Sila sedan.
    Blanda ut majsstärkelse med saften från den tredje citronen och rör ner i den varma silade vätskan.
    Vispa samman äggen och rör ner i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar. Häll över i en ren skål och låt svalna.
  3. Nu fortsätter vi med dekoration av tårtan: Skrapa ur fröna från en vaniljstång och blanda dessa med strösockret (½ dl). Skiva hälften av jordgubbarna och blanda med sockret. Fördela på understa lagret av tårtan
  4. Lägg på en skiva sockerkaksbotten och bred lemon curd över denna.
  5. Lägg på översta skivan och täck med lättvispad grädde (det är snyggt om man bara lägger grädde på toppen och inte försöker kladda runt sidorna). Skiva resten av jorggubbarna och lägg dem på toppen.

bild från recept.nu

Klart! Supergod tårta som smakar mycket. Sött från jordgubbarna blandat med vanilj, och lite syrligt från lemon curden tillsammans med grädde. Mumma. Testa!

(Kanske ska man tillägga att receptet är taget från boken A piece of cake skriven av Leila Lindholm)

RSS 2.0