omg... kan du sjunga fastän du ser ut sådär???!!!??

Ungefär den inställningen verkar de flesta ha. Först var det Paul Potts i "Britain's got talent". En kille på närmare 40, och ser väl rätt normal ut, lite sneda tänder och kanske ingen "omslagspojke" (om det nu går att använda det uttrycket". Alla har garanterat sett youtubeklippet där han säger att han ska sjunga opera och får skeptiska blickar från både jury och publik, och sen visar det sig att han sjunger helt underbart, och slutar med att han vann hela tävligen. Detta var 2007, och nu har samma fenomen dykt upp igen, i samma tävling men 2 år senare.  Susan Boyle, en kvinna närmare 50, inte heller någon typisk omslagsflicka ska sjunga och visar sig sjunga för jäkla bra, fastän publiken och juryn även denna gång var mycket skeptiska.

Det är både konstigt och tragiskt att sen folk reagerar såhär. Att bara för att de här människorna inte är "vackra"  i allmänhetens ögon så blir man helt förvånade över att de kan sjunga, och inte bara medelmåtta utan även fruktansvärt bra. Som att förmågan att sjunga satt i utseendet. Folk blir chockade, och det blir stora tidningsrubriker, alla är så förvånade. Det har hänt igen! Hon kan faktiskt sjunga FAST ÄN hon ser ut sådär... är det inte otroligt?

Kanske skulle vi rannsaka oss själva lite. Att en sådan tanke ens tillåts korsa ens tankebanor. Även jag tänkte väl så en snabbis, men blev sedan arg på mig själv över att ha tänkt så.

Fast å andra sidan är det kanske inte så konstigt. Vilka är det som får ge ut skivor, som får synas i tv och höras i radio, som det skrivs om i tidningar.  Pratar man om kvinnliga artister skulle väl gissa att snittåldern ligger på en sådär 25 år. Smala, superstylade med (oftast) långt snyggt hår, slimmade kläder. Dansandes, showandes, och många av dem sjuner om inte dåligt så åt minstone inte hälften så bra som tex. Susan Boyle och många andra som aldrig fått chansen, kanske många gånger just på grund av sitt utseende. Det känns till och med som ett hån att veta att Paris Hilton har gett ut en skiva som till och med fick en hit för några somrar sen, då kan man tala om någon som sjunger hellre än bra, eller snarare viskar.

Det jag ville komma till är att det kanske inte är så konstigt att man reagerar som man gör när man tittar efter vilka som är kända och som får synas. Ibland känns det som att det är utseendet (och kanske utstrålningen) snarare än sångkvaliten som avgör. Och hur ofta ser man kvinnor över 40 ens, det ska vara Madonna då. Någon annan idag aktuell artist som syns kan jag inte komma på.

Uppenbarligen gick det ju ganska bra för Paul Potts i alla fall. Han vann ju, släppte ett album 2007 som kom på förstaplats i 13 länder bland annat i Sverige, och han verkar släppa album nummer två nu i april-maj.
Får hoppas att det går lika bra för Susan Boyle. En sådan röst är värd att lyssnas på!

Dålig på att uppdatera...

Jag är dålig på att uppdatera min blogg. Var väl typ två månader sen sista inlägget eller nåt. Jag har bättre saker för mig, eller så har jag för tråkigt liv för att skriva om.. avgör själva :)

RSS 2.0